Je bekijkt nu Het belang van maandverband voor het onderwijs in Kenia

Het belang van maandverband voor het onderwijs in Kenia

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:nieuws

In Kenia wordt benadrukt dat iedereen recht heeft op onderwijs. Maar is dit alleen genoeg? Ondanks dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen jongens en meisjes, wordt er geen aandacht besteed aan problemen die specifiek gelden voor meisjes. Zo hebben meisjes nog steeds te maken met seksespecifieke problemen die een negatieve invloed hebben op hun opleidingsmogelijkheden.  

Cijfers van het Keniaans Ministerie van Onderwijs hebben bijvoorbeeld aangetoond dat meisjes in zowel het basis- als het voorgezet onderwijs jaarlijks gemiddeld 18 weken school missen door hun menstruatie en het gebrek aan maandverband. Per maand komt dit neer op ongeveer 5 dagen. Ook hebben verschillende studies aangetoond dat 61 procent van de meisjes regelmatig niet naar school gaat omdat de toiletten niet schoon zijn. Zelfs als deze meisjes tijdens hun menstruatie wel naar school gaan, durven ze niet te sporten of te spelen. 

De VN heeft sanitaire voorzieningen opgenomen in de zogenaamde ‘Sustainable Development Goals’. In artikel 6.2 wordt er gestreefd naar adequate en gelijke sanitaire en hygiënische voorzieningen, maar vooral wordt bij dit streven gericht op de behoefte van vrouwen en meisjes in kwetsbare situaties. Het belang van maandverband is hierbij groot. Maandverband is voor veel Keniaanse gezinnen te duur en zowel de Keniaanse overheid als de maatschappij hebben het verstrekken van maandverband vele jaren nagelaten. Dit terwijl de leeftijd waarop meisjes voor het eerst ongesteld worden steeds lager lijkt te worden. Er zijn zelfs al meisjes bekend die op hun 8e jaar gestart zijn met menstrueren. 

Om er zeker van te zijn dat meisjes naar school kunnen gaan en bovenal ook blijven, heeft Fenneke ervoor gezorgd dat alle meisjes in zowel de basis- als het voortgezet onderwijs elke termijn drie pakketjes maandverband krijgen om hen volledige participatie op school te kunnen blijven bieden. In het begin zorgde Fenneke voor herbruikbaar maandverband, maar dit is inmiddels vervangen door wegwerpmaandverband door problemen zoals gebrek aan water om te wassen en een afgeschermde plek om te laten drogen. We bedanken iedereen die maandverband voor deze arme meisjes heeft mogelijk heeft gemaakt! 

Lees hier de hele nieuwsbrief van augustus 2019:
https://mailchi.mp/27dc117180ce/eboo-nieuws-augustus-2019